Medicina muncii

Eficienta si performanta angajatilor la locul de munca depind de mai multi factori, insa cel mai important dintre acestia este starea de sanatate.

Avand in vedere ca ne petrecem o mare parte din timp la locul de munca, sanatatea se afla in stransa legatura cu mediul in care se desfasoara activitatea. De aceea, orice angajator este obligat sa asigure monitorizarea starii de sanatate a persoanelor angajate cu ajutorul serviciilor de medicina muncii.

Care este scopul serviciului de medicina muncii?

Cu ajutorul unei firme specializate veti putea evalua si preveni riscurile privind inbolnavirile profesionale. In acest fel, respectati normele aflate in vigoare si protejati sanatatea , dar si viata persoanelor care au acceptat sa faca parte din compania dumneavoastra, indiferent de conditiile in care se desfasoara activitatea. Este o datorie de natura legala si etica din partea angajatorului, intrucat angajatii au dreptul la protejarea sanatatii.

Care sunt obligatiile angajatorului? Indiferent de domeniul de activitate, fie ca este vorba de sectorul privat sau public, angajatorii trebuie sa respecte reglementarile aflate in vigoare privind medicina muncii. Asadar, primul pas consta in evaluarea riscului asupra sanatatii si actualizarea acestuia in cazul in care intervin schimbari in activitatea pe care o desfasoara persoanele angajate. In plus, orice angajator are obligatia de a supraveghea sanatatea lucratorilor printr-o serie de masuri specifice, precum: asigurarea fondurilor pentru servicii medicale gratuite, pentru acoperirea costurilor survenite in cazul unei imbolnaviri profesionale/ accident la munca, dar si pentru reabilitarea profesionala.

medicina-muncii

Cum monitorizati starea de sanatate a angajatilor dumneavoastra? Medicina muncii presupune mai multe tipuri de examene medicale, precum si alte servicii menite sa protejeze integritatea psihica si fizica a angajatilor. Astfel, este obligatoriu sa se efectueze urmatoarele sarcini:

  • Examen medical la angajare
  • Control medical la intervale de timp regulate
  • Examen medical de adaptare pentru locurile de munca cu risc de munca dovedit
  • Examen medical dupa incetarea activitatii din motive de sanatate
  • Suport medical pentru realibilitare profesionala in caz de accident de munca
  • Evidenta concediilor medicale si monitorizarea evolutiei pacientilor, precum si altele

Controlul medical periodic este deosebit de important, intrucat acesta  ajuta la prevenirea bolilor cauzate de locul de munca, dar si la eliminarea disconfortului din timpul activitatilor. Acesta trebuie efectuat de catre medicul de medicina muncii obligatoriu, dosarul medical al angajatului fiind un act juridic. In plus, complexitatea controlului medical este strans legat de conditiile de munca. Astfel, se vor evalua factori precum: radiatii periculoase, nivel de zgomot sau praf, substante periculoase, efort fizic, conditii de stres etc.

Noi va oferim consiliere pentru medicina muncii si va informam despre masurile organizatorice, tehnice  si medicale ce trebuie impuse in astfel de situatii. De asemenea, va oferim rapoarte in mod periodic despre starea de sanatate a personalului din cadrul societatii dumneavoastra, precum si multe alte servicii specifice acestui domeniu.

Pentru a putea colabora cu societatea dumneavoastra, trebuie sa ne comunicati obiectul de activitate si conditiile de lucru, precum si toate informatiile referitoare la factori de risc. In acest fel, echipa noastra poate evalua si intreprinde in mod corect examinarile medicale pentru siguranta si sanatatea persoanlului angajat.